Flaczki

Reklama

Opis przygotowania

Flaki wołowe gotujemy do miękkości i wylewamy na durszlak, aby obciekły.
Z ćwiartki kaczki lub gęsi i oczka wołowego oraz warzyw gotujemy wywar. Ma go być około 2,5 litra.
Możemy także wykorzystać nadmiar ugotowanego rosołu i pozostałego w nim mięsa.
Kiedy wszystko będzie miękkie rosół przecedzamy, wrzucamy do niego flaki wołowe, obrane i pokrojone w paski mięso i starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach warzywa. Dodajemy torebkę przypraw do flaków, doprawiamy solą,pieprzem i wegetą.
Kto lubi, można także wykonać zasmażkę z 1 łyżki masła i 2 łyżek mąki.
U mnie jednak wszyscy preferują flaczki bez zasmażki.

Składniki

  • 1 torebka flaków wołowychćwiartka kaczki lub gęsi
  • oczko wołowe
  • 2 lub 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • zielenina (nać pietruszki, koper )
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • 1 torebka przyprawy do flaków

Podobne przepisy do Flaczki