Flaczki wołowe

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować rosół z wołowiny, pora, 1 marchewki, 1/2 selera. Ugotowane jarzyny wyjąć. Na oleju przysmażyć starkowane warzywa i cebulkę. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu do miękkości flaczków. Doprawić majerankiem, vegetą, papryką, imbirem, gałką muszkatołową i maggi. Zrobić średnią zasmażkę i rozprowadzić w zupie. Przepis jest z flaczkami podgotowywanymi, jeśli gotujemy z flaczków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotowć, zmienić wodę i gotować do miękkości. Dalej jak w przepisie!

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych parzonych (2 kg surowych)30 dag wołowiny z kością (ja daję goleń)
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maggi,majeranek, imbir, gałka muszkatołowa
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie,liść laurowy
  • olej
  • mąka

Podobne przepisy do Flaczki wołowe