Frykadelki w sosie grzybowym

Reklama

Opis przygotowania

1. Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia.

2. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.

3. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.

Składniki

  • FRYKADELKI: 1/2kg mięsa mielonego,
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
  • łyżeczka musztardy,
  • bułka,
  • jajko,
  • trochę mąki,
  • sól,
  • pieprz.
  • SOS:
  • 8 suszonych grzybów,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół kostki bulionu grzybowego.

Podobne przepisy do Frykadelki w sosie grzybowym