Fusilli serowe z mielonym i warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować al dente,zahartować zimną wodą. Mięso mielone usmażyć na łyżce oleju, dodając przyprawę do mięsa mielonego i mini kosteczkę czosnkową oraz pieprz ziołowy. Gdy mięso się usmaży dodać pokrojone w dużą kostkę obydwie papryki i drobniej pokrojoną czerwoną cebulę. Smażyć, aż warzywa się zeszklą. Przełożyć do większego garnka. Na patelni następnie także na łyżce oleju zeszklić pokrojony w drobną kostkę kabaczek (obrany ze skórki i z wykrojonym gąbczastym środkiem ), posypać ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, papryką słodką i chilli. Przełożyć do garnka z mięsem i paprykami. Na patelni kolejno podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki, podlane sosem grzybowo-sojowym. Pieczarki dokładamy do garnka (odsączając ew. płyn po smażeniu). Groszek konserwowy osączyć z zalewy i wsypać do garnka. Sosy Winiar rozrobić i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,dodając na koniec śmietankę słodką. Tak przyrządzony sos wlać do naszego garnka i dokładnie wymieszać. Ew. dosolić. Podawać z makaronem, posypać ziołami.

Składniki

  • 0,5 kg makaronu fusilli Lubella, 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średni kabaczek
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowego (22 dag po odcieku)
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
  • 1 mini kosteczka Knorr czosnek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis
  • 1/2 łyżeczki (płaskiej) gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • 2 sosy Winiary Cztery sery z bazylią
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 % (do sosów)
  • 2 łyżki sosu grzybowo-sojowego Tao Tao
  • listki bazylii lub innych ziół do posypania
  • sól do smaku

Podobne przepisy do Fusilli serowe z mielonym i warzywami