Keksik jogurtowo-owocowy

Reklama

Opis przygotowania

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, po czym stopniowo dosypywać większą część potrzebnego nam cukru. W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy. Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach, dodać olej i jeszcze chwilkę miksować. Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1-2 łyżki i mieszać i tak do końca ). Wlać kilka kropel olejku śmietanowego. Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg). Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta, które nam wyszło. Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 20 owoców jeżyny
  • 10 owoców maliny cukier
  • puder do posypania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i posypania blach

Podobne przepisy do Keksik jogurtowo-owocowy