Galareta wieprzowa a’la nóżki

Reklama

Opis przygotowania

Umyte i oczyszczone golonki gotować na małym ogniu
do miękości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.40 minut przed zakończeniem gotowania dodać obraną i umytą włoszczyznę oraz przypaloną na płytce cebulę.10 minut przed zakończeniem dodać zmiażdzone 5-6 ząbków czosnku oraz garść roztartego majeranku.Ugotowane mięso i
włoszczyznę wyjąć z garnka,mięso obrać z kości
drobno pokroić ,pokroić także drobno 1-2 ugotowane
marchewki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Wywar przecedzić,dodać żelatynę dr.Otkera włożyć mięso i pokrojoną marchewkę można
dodać zielony groszek (niekoniecznie).Wymieszać
rozlać do miseczek po wystudzeniu umieścić w lodówce do zastygnięcia.

Składniki

  • 3 średnie golonki wieprzowewłoszczyzna
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • majeranek
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 torebka żelatyny do mięs dr.Otkera (bez gotowania)
  • 1/2 puszki konserwowego zielonego groszku.

Podobne przepisy do Galareta wieprzowa a’la nóżki