Galaretka wieprzowa

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo. Mięso, nogi, marchewkę ugotować podobnie jak rosół. Zebrać tłuszcz z wierzchu, doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą. Gdy mięso będzie już miękkie to odstawić i przestudzić. Następnie przecedzić by nie było w galarecie szumowin. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. W pojemniczkach poukładać kolejno: natkę pietruszki, plasterki jajka, groszek, marchewkę a na końcu powrzucać kawałki mięsa. W szklance rozpuścić żelatynę i wlać do reszty rosołu. Następnie wlać rosół do pojemniczków i pozostawić w lodówce przez noc by stężała dobrze.

Składniki

  • 1 kg. mięsa wieprzowego2 nogi wieprzowe
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 średnie marchewki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • Vegeta
  • 2 łyżki żelatyny
  • natka pietruszki
  • pieprz sól
  • 4 jajka na twardo

Podobne przepisy do Galaretka wieprzowa