Gąsówki nagie marynowane

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 min.. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki. Zagotować ok. 2 l wody, dodać sól, wrzucić pokrojone warzywa, obgotować je przez ok. 3 min. wyjąć, osączyć. Grzyby podzielić na 2-3 porcje, każdą obgotować w tej samej wodzie co warzywa przez ok. 5-8 min. osączyć. W wyparzonych słoikach układać na dnie po trochu cebuli i pietruszki, na to grzyby i znów warstwa warzyw. Zalać wrzącą, przecedzoną zalewą, zakręcić słoiki i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Marynaty są dobre do jedzenia po min. 2 tyg.

Składniki

  • 2 kg gąsówek nagich2 korzenie pietruszki
  • 2-3 cebule czerwone
  • 1 łyżka soli
  • ZALEWA:
  • 1,5 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 4 szkl. wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Podobne przepisy do Gąsówki nagie marynowane