Krokiety z mięsem

Reklama

Opis przygotowania

Naleśniki usmażyć w/g przepisu podstawowego http://www.przepysznie.pl/moj_profil/podglad/przepisy/dla_dzieci/pyza_smazy_nalesnik

Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać. Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej.

Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.

Składniki

  • ok. 30 szt. naleśników
  • FARSZ:
  • ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo - drobiowe)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • do panierowania:
  • 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • bułka tarta
  • do smażenia: masło lub olej

Podobne przepisy do Krokiety z mięsem