► Udka umyć, osuszyć, i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, przykryć szczelnie pokrywą lub folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu mięsa z lodówki doprowadzić do temperatury pokojowej.
► Następnie podlać winem, dodać główkę czosnku, gałązki tymianku, przykryć z pokrywą ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ) i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 180 minut w 160C / Termoobieg /.
► W połowie pieczenia ( jak kto lubi ) można dodać, obrane, umyte, osuszone, posypane solą kartofelki. Męso odwrócić skórą do góry.
► Ostatnie 30 min piec bez przykrycia aby skóra nabrała pięknego złotego koloru, ziemniaki przełożyć, tak aby się podrumieniły. 10 min przed końcem pieczenia włączyć funkcję podpiekania od góry żeby skóra stała się bardziej chrupiąca.