Gołąbki

Reklama

Opis przygotowania

Do dużego garnka włożyć kapustę i zalać ją wodą do połowy. Gotować około 20 minut.
Wyjąć kapustę i odrywać po kolei liście.

Mięso umieścić w misce, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę (można zetrzeć na tarce), jajka, bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty. Na brzegu każdego z pozostałych liści, nałożyć mięso, zawinąć boki i zrolować. Ułożone w garnku gołąbki zalać do połowy wodą. Gotować na małym ogniu około godziny.

W małym garnku przygotować sos. Koncentraty pomidorowe zaprawić mlekiem z mąką. Przez chwilę gotować, następnie przelać do gołąbków.

Składniki

  • 3/4 kg mięsa mielonegogłówka kapusty włoskiej
  • 3 małe koncentraty pomidorowe
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki bułki tatrej
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Gołąbki