Gołąbki całkiem inaczej

Reklama

Opis przygotowania

Liście kapusty sparzyć Ryż ugotować z dodatkiem Warzylionu. Zdjąć mięso z podudzi i zemleć razem z boczkiem. Cebulę usmażyć na złoto. Dodać wraz z mięsem do ryżu. Warzywa zetrzeć na tarce i poddusić na oleju. Dołożyć do ryżu. Uprzednio namoczone grzyby ugotować i posiekać (wywar zostawić). Również dodać do ryżu. Przecisnąć przez praskę 2 duże ząbki czosnku.Dokładnie wymieszać i przyprawić.Dodałam przyprawę do zapiekanki, bo mi przypadł do gustu jej smak i był to strzał w 10! Formować gołąbki, układać w naczyniu, zalać wywarem z grzybów (ma być ok. 3 szklanek). Dusić pod przykryciem ok,45 min.

Składniki

  • 20 liści z kapusty włoskiej2 ugotowane podudzia indycze
  • 30 dag surowego boczku
  • 5 dag grzybów suszonych lub 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu
  • przyprawa do zapiekanki ziemniaczanej KAMIS
  • sól, pieprz, Warzylion
  • olej
  • sos sojowy

Podobne przepisy do Gołąbki całkiem inaczej