Gołąbki – inaczej

Reklama

Opis przygotowania

Mięso płuczemy i razem z cebulą mielimy przez maszynkę. Kapustę kroimy w paski. Do miski wkładamy mięso z kapustą, dodajemy surowy ryż i całe jajka.
Wszystko doprawiamy pieprzem, solą, wegetą i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety średniej wielkości i pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Opieczone kotlety wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, tyle aby pokryć kotlety. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, a sos doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz mąką rozrobioną z wodą i wymieszaną ze śmietaną. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa (łopatka, karkówka lub inne)mała kapusta pekińska
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • smalec do smażenia
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • wegeta

Podobne przepisy do Gołąbki – inaczej