Golonki umyć, ponacinać nożem skórę, ułożyć ścisło w szerokim niskim garnku. W ciepłej wodzie rozpuścić 2 czubate łyżki soli, dodać 8 ziaren ziela, pieprzu i 5 pokruszonych liści laurowych. Zalać golonki i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie golonki wyjąć , całą zalewę wylać. Znów ułożyć w garnku, dodać płaską łyżkę soli, 5 liści laurowych ,8 ziaren pieprzu i liście laurowe. Następnie dodać 2 łyżki majeranku i czosnek granulowany. Zalać wodą i ugotować na bardzo małym ogniu. Gotować aż golonki będą prawie miękki(uważać żeby nie rozgotować). Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową, do naczynia żaroodpornego. Posmarować bejcą( używająć pędzelka) Zapiekać 20-25 min w 200 st C z termoobiegiem aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Uwaga: W czasie zapiekania polewać resztą bejcy, aż do wyczerpania. Podawać z chrzanem lub musztardą. Smacznego. Bejca: Miód wymieszać z piwem,1/2 łyżeczki papryki i odrobiną pieprzu.