Golonkowe kąski

Reklama

Opis przygotowania

Golonkę zalać wodą ,dodać liść laurowy ,ziele angielskie i sól ,ugotować do miękkości.
Ugotowaną golonkę obrać z kości ,ściągnąć skórę i podzielić na niewielkie porcje , posypać przyprawą do mięsa i majerankiem.

Ciasto:
Mąkę, jajko ,sodę , przyprawy oraz wodę (w takiej ilości ,aby powstało gęste ciasto)wymieszać w misce,dodać mięso i dokładnie pokryć je ciastem.
Na patelni rozgrzać olej ,kłaść porcję mięsa i smażyć na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką .

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa2 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól,pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki majeranku świeżego
  • przyprawa do wieprzowiny
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Golonkowe kąski