Granaty

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę obrać,opłukać i pokroić w kostkę-zeszklić na małej ilości oleju.Pod koniec dodać posiekany czosnek.Ostudzić.
Mięso wymieszać z jajkami, przyprawą Vegety, proszkiem z zupki Fit, bułką tartą i ostudzonymi cebulą i czosnkiem.Dobrze wyrobić.Podzielić na 9 części.
Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć czysty kapelusz pieczarki i słupek sera żółtego.Zlepić brzegi i utworzyć pokaźne kule.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron i albo dopiec w piekarniku, albo tak,jak ja włożyć na ok.2 minuty do mikrofalówki.
Podałam z młodymi małymi ziemniaczkami z koperkiem i sałatą.
Sałata: 6-7 liści sałaty strzępiastej, 1 ogórek gruntowy,3 plasterki pomidora suszonego w ziołach,2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,1/2 łyżeczki ziół do sałatek Prymat,1 łyżka soku z cytryny.
Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.Ogórka obrać i pokroić na pół plastry.
Olej z pomidorów,sok z cytryny i przyprawę do sałatek wymieszać.Połączyć z sałatą.Rozłożyć na talerzach i posypać pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe)1 duża młoda cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przyprawy Natur w smak Vegety do mięsa mielonego
  • 1 zupka Fit krem porowo-ziemniaczany
  • ok.0,5 szklanki bułki tartej (ilość zależy od gęstości mięsa mielonego)
  • 2 jajka
  • 9 małych kapeluszy pieczarek
  • 9 słupków żółtego sera np.edamskiego
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Granaty