Grzybki

Reklama

Opis przygotowania

Wyrobić kruche ciasto. Wstawić na 6 godz do lodówki. Po upływie czasu część ciasta rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego za pomocą szklanki i foremki do babeczek krążki. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. W krążkach wykrojonych foremką wyciąć małym kieliszkiem środki. Te dwa elementy po upieczeniu, dadzą nam kapelusz. Mi wchodzi 20 sztuk. Z reszty ciasta uformować wałeczek o średnicy 1cm i pociąć go na 4-5cm kawałki. Powstałe kawałki jednym końcem maczać w białku i maku. Wszystko piec w temp 220st na złoty kolor ok 15 min. Budyń ugotować jak w przepisie, margarynę utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem na końcu dodać wiórki. Krem nałożyć do upieczonych kapeluszy, przykryć krążkami z otworem i dołożyć ogonki. Po zastygnięciu smarować polewą najlepiej robi się to pędzlem. Ja używam barwników do barwienia czekolady białej, dzięki temu mamy ciekawy i zabawny efekt.

Składniki

  • Ciasto kruche3 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 250g gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Krem budyniowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250g margaryny
  • 10 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • ponadto
  • gotowa polewa czekoladowa
  • 1 białko
  • mak

Podobne przepisy do Grzybki