Przygotowanie sosu kurkowego:
Sos jest bardzo, ale to bardzo smaczny i chyba najlepszy jaki zrobiłem w mojej karierze. Szatkujemy cebulę w kosteczkę,
wrzucamy na rozgrzaną patelnie (pół kostki masła), czekamy aż ładnie się zarumieni, dodajemy do tego bulion, gotujemy wszystko
parę chwil. Przelewamy do głębokiego naczynia (miska), miksujemy blenderem jak najdokładniej (by nie było żadnych większych
części cebuli), gotowe odstawiamy. Pora na kurki – kurki myjemy, kroimy w dowolny sposób, wrzucamy na patelnię (parę łyżek masełka),
czekamy aż dobrze się usmażą/uduszą. Nasz zmiksowany bulion dodajemy do kurek, wszystko mieszamy na patelni, czekamy aż trochę
odparuje i na sam koniec dolewamy śmietany. Gotujemy całość raz jeszcze 10-15 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Palce lizać!
Przygotowanie gulaszu:
Mięso kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski, zalewamy paroma łyżkami oliwy. Następnie dorzucamy do tego wszystkie wymienione przyprawy (oprócz vegety i pieprzu – sam/a na koniec decydujesz jaki ma być smak potrawy). Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na parę chwil.
Następnie wrzucamy wszystko na głęboką patelnię/garnek i dusimy przez 30-40 min do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.