Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, małe mogą zostać w całości a nieco większe przekroić na pół albo na ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę masła, obsmażyć partiami mięso – nie kładźmy go na raz za dużo bo zacznie puszczać sok i się gotować a ma się zrumienić. Zrumienione kawałki przekładamy do rondla. Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy pieczarki, obsmażamy je na silnym ogniu aż będą złociste. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy całość do mięsa a na patelnię wlewamy 1 szkl. wody i deglasujemy. Przelewamy do mięsa. Dodajemy 1-2 liście laurowe, dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec solą, pieprzem i tymiankiem (ja daję go dużo bo lubię). Mąkę rozprowadzamy w 3-4 łyżkach zimnej wody i papkę dodajemy do sosu, gotujemy 4-5 min..
Podałam w miseczkach, z kawałkiem świeżego, wiejskiego chleba…

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny - szynki albo chudej łopatki,0,5-0,75 kg malutkich pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek, liść laurowy,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Podobne przepisy do Gulasz wieprzowy z pieczarkami