Gulasz wieprzowy

Reklama

Opis przygotowania

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, mieszając do zarumienienia. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulkę. Po zeszkleniu, także przekładamy ją do garnka, a patelnię zalewamy szklanką wody, którą doprowadzamy do wrzenia, aby pozostałości z pieczenia, dokładnie się poodklejały. Następnie przelewamy wodę do garnka z mięsem z cebulą. Wszystko solimy lub vegetujemy i dusimy pod przykryciem ok. 30 min.

Następnie w szklance, rozprowadzamy mąkę z niewielką ilością zimnej. Ta mieszanką zaprawiamy sos, aby nie był rzadki. Na koniec przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Smacznego!

Składniki

  • pół kilograma wieprzowego mięsa gulaszowego lub karczku, lub łopatki bez kości1 duża cebula
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • ew. vegeta
  • majeranek
  • oliwa lub smalec do smażenia

Podobne przepisy do Gulasz wieprzowy