Gulasz z łopatki

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ze wszystkich stron. W międzyczasie pokroić w ćwierć plastry cebule. Czosnek posiekać. Pod koniec smażenia mięsa dodać cebule z czosnkiem. Chwilę podsmażyć.
Wsypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodać listki laurowe. Podlać wodą (nie za dużo-uzupełniać w trakcie duszenia), wsypać Vegetę do gulaszu, podlać winem,wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 50-60 minut.
Ja nie zagęszczałam, gdyż rozgotowana cebula nadała odpowiednią gęstość a wody nie dawałam dużo.
Przyprawa do gulaszu jest odpowiednio słona stąd nie dawałam w ogóle soli.
Podałam z kaszą jęczmienną z warzywami w torebkach i ogóreczkiem kiszonym.

Składniki

  • 0,7 kg łopatki wieprzowej chudej2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie Vegety do gulaszu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju

Podobne przepisy do Gulasz z łopatki