Gulasz z wołowiny

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie pokroić w ćwierć plastry cebule i posikać czosnek. Do podsmażonego mięsa wsypać pokrojone warzywa i zeszklić je.Dołożyć pomidory wraz z zalewą. Wsypać papryki mielone, tymianek, sól ziołową. Doprawić pieprzem i solą, włożyć listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować i dusić co pewien czas dolewać trochę wrzątku. Dolać wino.
Mięso musi się gotować ok. 2 godzin. Gulaszu nie potrzeba zagęszczać.
Ja podałam z kluskami parowanymi i ogórkiem kiszonym.

Składniki

  • 65 dag chudej wołowiny bez kości1 puszka krojonych pomidorów wraz zalewą
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 4 łyżki oleju

Podobne przepisy do Gulasz z wołowiny