GULASZ Z ZIEMNIAKAMI

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć, oczyścić z ew.błon, pokroić w dużą kostkę,posypać papryką, majerankiem, mielonym kminkiem, dodać łyżkę musztardy, wymieszać i włożyć do lodówki na ok 1h.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Gdy będzie już zrumienione, dodać posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i pokrojoną białą część pora. Posypać solą i pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni.Następnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie – zachować w całości.
Pokrojone pieczarki i ziemniaki dodać do miękkiego już mięsa,dusić aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać koperkiem lub natką.

Składniki

  • 1kg mięsa wołowego na gulasz2 duże cebule
  • 1 por
  • ząbek czosnku
  • małe marchewki (ja miałam z puszki)
  • 10 pieczarek
  • kilka małych ziemniaczków
  • 3 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • kminek mielony
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • łyżka ostrej musztardy

Podobne przepisy do GULASZ Z ZIEMNIAKAMI