Borówki/jagody opłukać, wsypać do rondelka, dodać sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Dusić 5-10 min. na małym ogniu aż się rozpadną, mają tylko lekko bulgotać. Twaróg zmielić albo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać jajko i zagniatać stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować je na grubość min. 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinać kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Wycięte kluski delikatnie wkładać do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać aby się nie posklejały, gotować 3-5 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć.
Na dno talerza wylać porcję sosu borówkowego, polać nieco jogurtem. Ułożyć delikatnie gwiazdki kluskowe i oprószyć je cukrem kryształem i mielonym cynamonem. Można też jogurtem polać kluski z wierzchu.