Sos jogurtowy z ziołami i chili

Reklama

Opis przygotowania

Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Jogurt wlać do miseczki, dodać czosnek, chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na min. 30 min. do lodówki. Podawać schłodzony do pieczonych albo smażonych warzyw albo jako dip do przekąsek.

Składniki

  • ok. 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego0,5 strączka papryczki chili - można dodać mniej lub więcej w/g uznania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól i pieprz mielony kolorowy

Podobne przepisy do Sos jogurtowy z ziołami i chili