Sos beszamelowy

Reklama

Opis przygotowania

Masło roztapiamy pomału w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu. Następnie cienkim strumieniem wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, gotujemy ok.4 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ja w przepisie podałam 1 całą gałkę ponieważ lubię jej smak, ale można dodać mniej. Sukces udanego beszamelu polega na starannym mieszaniu żeby sos był gładki i bez grudek. W/g mnie musi być też dobrze doprawiony, ale to już kwestia gustu.

Składniki

  • 3 łyżki masła3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej białego, ale może też być czarny)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 gałka muszkatołowa (starta na proszek - ok. 1 czubatej łyżeczki)

Podobne przepisy do Sos beszamelowy