Jabłecznik Babci

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto jak na kruche

Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na 30 minut. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką

Połowę ciasta wyłożyć blachę położyć obrane ze skórki i starte na tarce jabłka, wierz posypać cynamonem i 2 łyżkami cukru

Przykryć drugą częścią ciasta

Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec około 45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Składniki

  • cukier 1 szklanka jajka 4 sztuki
  • mąka 3 szklanki
  • margaryna 3/4 sztuki
  • śmietana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 1 kilogram
  • cynamon 1 łyżeczka

Podobne przepisy do Jabłecznik Babci