Jabłecznik łaciaty

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto ciemne:
Białka ubić z cukrem,dodając stopniowo żółtka,mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olej, wymieszać.

Ciasto jasne:
Ciasto ubić podobnie jak ciasto ciemne.

Masa jabłkowa:
Jabłka umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Owoce smażyć z cukrem ok. 10 minut.
Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.

Sposób przyłożenia:
Ciasta wlewać na przemian do blaszki o wymiarach 28×25 (ja robiłam w 21×26). Piec około 35 minut w temp. 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć je masą jabłkową. Dowolnie udekorować.

Składniki

  • Ciasto ciemne:4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
  • 1 op. galaretki wiśniowej

Podobne przepisy do Jabłecznik łaciaty