Jabłecznik na winie

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, nasmarować okrągłą formę (28 cm – tortownica)obsypać lekko bułką tartą, wyłożyć ciastem spód i brzegi. Na winie ugotować budynie, dodając cukier i obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Zagotować odczekać aż odparuje, wsypać na ciasto i piec w 170′ ok 75 minut. Ciasto wystudzić ubić śmietanę z cukrem pudrem, dać na budyń, posypać cynamonem.

Składniki

  • Ciasto:125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 250 g cukru
  • 0,75 l wina białego półwytrawnego
  • 2 budynie waniliowe
  • cynamon do posypania
  • 0,5 l śmietany 36% Piątnica
  • 2 łyżki cukru pudru

Podobne przepisy do Jabłecznik na winie