Jabłecznik z masą budyniową

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść za jednolite ciasto i podzielić na 4 równe części. Dwie blaszki o wymiarach 35×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w każdej ułożyć na dnie po jednej rozwałkowanej części ciasta.
Jabłka obrać pokroić na małe kawałki dodać cukier i cynamon i podsmażyć. Można dodać odrobinę wody na początku smażenia. Następnie po połowie gotowej masy jabłkowej, wyłożyć równo na przygotowane w blaszkach ciasto i przykryć je pozostałymi, rozwałkowanymi porcjami ciasta.
Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor. Ostudzić.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szk. i roztrzepać w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mieszankę mączną, ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z masłem na jednolitą masę.

Sposób przełożenia:
Jedno ciasto z jabłkami>>masa budyniowa>>drugie ciasto z jabłkami.

Składniki

  • Ciasto:80 dkg mąki pszennej
  • 40 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg kwaskowatych jabłek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • półtorej łyżki mąki pszennej
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła

Podobne przepisy do Jabłecznik z masą budyniową