Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść za jednolite ciasto i podzielić na 4 równe części. Dwie blaszki o wymiarach 35×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w każdej ułożyć na dnie po jednej rozwałkowanej części ciasta.
Jabłka obrać pokroić na małe kawałki dodać cukier i cynamon i podsmażyć. Można dodać odrobinę wody na początku smażenia. Następnie po połowie gotowej masy jabłkowej, wyłożyć równo na przygotowane w blaszkach ciasto i przykryć je pozostałymi, rozwałkowanymi porcjami ciasta.
Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor. Ostudzić.
Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szk. i roztrzepać w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mieszankę mączną, ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z masłem na jednolitą masę.
Sposób przełożenia:
Jedno ciasto z jabłkami>>masa budyniowa>>drugie ciasto z jabłkami.