Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem

Reklama

Opis przygotowania

► W garnku na tłuszczu (margaryna z odrobiną masła) podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Następnie dorzucić, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojaną w 2 cm paski, pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, przyprawić solą, pieprzem, paprykami i pod przykryciem dusić.

► Pod koniec gdy wszystko będzie już prawie miękkie dodać, bulion warzywny, sos sojowy, sambal oelek i zaprawić 2 łyżeczkami mąki z wodą, posypać szczypiorkiem oraz przyprawić z maggi do smaku.

Składniki

  • 500 gr. Kiełbasy ( śląskiej )6 Średnich pomidorów
  • 2 Średnie cebule ( pokroić w drobną kostkę )
  • 6 Ząbków czosnku ( posiekać )
  • 6 Papryk: żółta, czerwona, zielona
  • 250 gr. Pieczarek (pokroić w plastry)
  • 2 Liście laurowe
  • 4 Ziarna ziela angielskiego
  • Papryka słodka i ostra ( w proszku )
  • ½ Łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 Łyżki sosu sojowego
  • ¼ Łyżeczki pasty Sambal Oelek
  • 1 Łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 Pęczki szczypiorku ( posiekać )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Maggi

Podobne przepisy do Leczo z Kiełbasą i Szczypiorkiem