Jabłka z mleczną pianką

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem. Dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę, wymieszać. Piec 25 min w 170 st.

2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto, ostudzić.

3. Mąkę z żółtkami dobrze rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy. Chwilę ucierać. Wyłożyć na masę jabłkową.

4. Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Energicznie mieszając wlać do białek. Chwilę ubijać, ostudzić. Wyłożyć na masę budyniową. Wierzch posypać startą czekoladą.Schłodzić.

Składniki

  • BISZKOPT: 3 jaja,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki.
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1kg jabłek,
  • szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1/2 łyżki żelatyny.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 żółtka,
  • 1/2 l mleka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • kost. margaryny,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody.
  • MASA GALARETKOWA:
  • 3 białka,
  • 2 łyżki cukru,
  • galaretka.

Podobne przepisy do Jabłka z mleczną pianką