Jadło z kociołka

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i boczek kroimy w plastry, kiełbasę i cebule w talarki. Na dnie kociołka układamy połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków warstwę cebuli i pomidory oraz połowę rozgniecionego czosnku. Posypujemy solą, papryką majerankiem i pieprzem, na to kładziemy warstwę kiełbasy i posypujemy przyprawą do grilla. Następnie znów warstwy boczku, ziemniaków, cebuli, przypraw, kiełbasy i posypujemy przyprawą do grilla . Na ostatniej warstwie układamy plastry boczku. Przykrywamy kociołek pokrywką, i dokręcamy przykrywkę. Pieczemy w zależności od posiadanego kociołka ok 1,5 godziny. Jeśli kociołek jest duży i mamy większą porcję to czas pieczenia będzie dłuższy.

Składniki

  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej1 kg ziemniaków
  • 30 dek boczku tłustego
  • 8 cebul
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 Ziarna jałowca
  • Majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg pomidorów
  • Papryka mielona
  • Przyprawa do grilla

Podobne przepisy do Jadło z kociołka