Jajecznica z boczniakami

Reklama

Opis przygotowania

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Boczniaki oczyścić, pokroić w paseczki. Pora lub cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę albo pora, zeszklić, dodać grzyby i smażyć ok.5 min.. Wbić jajka, dodać nieco soli, pieprzu mielonego i vegety. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodać ser i smażyć jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji jajecznicy takiej jaką się lubi. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.

Składniki

  • 10 jajek5 sporych boczniaków
  • 15-20 dag żółtego sera o ostrzejszym smaku
  • kawałek białej części pora (ok. 5 cm) lub mała cebulka
  • do smaku: sól, pieprz, troszkę vegety
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 3-4 łyżki masła

Podobne przepisy do Jajecznica z boczniakami