Mintaj zapiekany z podgrzybkami

Reklama

Opis przygotowania

Filety opłukać (zamrożone też, ale nie trzeba całkiem rozmrażać), zalać mlekiem i odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Grzyby oczyścić dokładnie, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, wypłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Następnie rybę wyjąć z mleka, osączyć dokładnie na ręcznikach papierowych i skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą, tymiankiem i opanierować w mące. Kłaść na patelnię z bardzo rozgrzanym olejem i smażyć na silnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć przez 3-5 min. grzyby. Kiedy nieco zmiękną dodać pora, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na rybę. Serek wymieszać z posiekaną papryką i połową koperku, doprawić nieco solą i pieprzem i wyłożyć/wylać na wierzch potrawy, rozprowadzić delikatnie. Zapiekać 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem posypać resztą koperku.

Składniki

  • 30 dkg podgrzybkówok. 0,5 kg filetów z mintaja
  • biała część średniego pora
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 op. 150g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Mintaj zapiekany z podgrzybkami