Jajecznica ze Szpinakiem i Krewetkami

Reklama

Opis przygotowania

► W patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek, przyprawione solą i pieprzem krewetki i smażyć je nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony, / wyjąć z patelni /, w tłuszczu po krewetkach podsmażyć pieczarki i również wyjąć je z patelni.

► Następnie stopić boczek, zeszklić cebulę, dodać szpinak, pomidory i przez chwilę smażyć. Wbić jajka, posolić, popieprzyć, doprawić sosem sojowym, sosem chili i dodać krewetki, smażyć do momentu ścięcia się masy jajecznej ( konsystencja powinna być taka jaką lubimy ).

► Jajecznicę przełożyć na talerz, dodać pieczarki i podawać gdy jajecznica jest już ścięta, ale jeszcze miękka, podawać z ciepłym pieczywem i masłem.

Składniki

  • 200 g. szpinaku (może być mrożony)1 łyżka masła
  • 50 g. boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 10 krewetek
  • 100 g. pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 pomidory (pokroić w dużą kostkę)
  • 1 mała cebula (pokroić w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka chili sosu (lee kum kee)
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Jajecznica ze Szpinakiem i Krewetkami