Jajka faszerowane galaretką

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozpuścić ją w przecedzonym, doprawionym do smaku gorącym rosole.
Jajka obrać, ściąć wierzchołki, ale tylko tyle, żeby można było wyjąć żółtko i nie zniszczyć przy tym białka. Ścięte wierzchołki zachować, posłużą później do przykrycia jajek.
Szynkę, marchewkę i koperek drobniutko posiekać i wymieszać z przestudzoną galaretką. Płynem napełnić wydrążone białka, umieścić je w podstawkach i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Żółtka rozetrzeć z jogurtem i chrzanem, na jedno żółtko biorąc jedną łyżkę jogurtu i jedną łyżeczkę chrzanu (można więcej). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Faszerowane jajka podawać przykryte ściętym wcześniej wierzchołkiem, z dodatkiem sosu z żółtek oraz kiełków lub rzeżuchy.

Składniki

  • Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko wystarcza około 1,5 łyżki płynu.potrzebujemy:
  • jajka
  • szynka konserwowa
  • marchewka z rosołu
  • świeży koperek
  • rosół z kurczaka
  • żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu
  • kiełki do przybrania – u mnie brokuła
  • jogurt bałkański
  • chrzan tarty ze słoiczka
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Jajka faszerowane galaretką