Jajka faszerowane pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Jajka obrać, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka nie uszkadzając białek. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać starte na grubej tarce pieczarki i dusić razem do odparowania soku. Wystudzić. Rozetrzeć żółtka z pieczarkami i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony drobno szczypiorek. Napełniać takim farszem połówki białek, tworząc kopułkę z farszem imitującą całe jajka. Posypać startą rzodkiewką i rzeżuchą. Podać na liściach sałaty.

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Jajka faszerowane pieczarkami