Jajka dokładnie umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Przekroić wzdłuż na połowę, razem ze skorupką, najlepiej przy pomocy ostrego noża z ząbkami. Delikatnie, łyżeczką, wybrać jajko ze skorupek starając się ich nie pokruszyć. Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać zieleninę, majonez i całość zmiksować na puszystą masę. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastą napełnić połówki skorupek i każdą przyłożyć napełnianą stroną do bułki tartej zmieszanej z sezamem, lekko docisnąć. Panierowane jajka kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyć na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieni. Wyjmować na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrać w/g uznania. Podawać jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.