Jajka faszerowane Pyzy

Reklama

Opis przygotowania

Jajka dokładnie umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Przekroić wzdłuż na połowę, razem ze skorupką, najlepiej przy pomocy ostrego noża z ząbkami. Delikatnie, łyżeczką, wybrać jajko ze skorupek starając się ich nie pokruszyć. Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać zieleninę, majonez i całość zmiksować na puszystą masę. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastą napełnić połówki skorupek i każdą przyłożyć napełnianą stroną do bułki tartej zmieszanej z sezamem, lekko docisnąć. Panierowane jajka kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyć na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieni. Wyjmować na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrać w/g uznania. Podawać jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.

Składniki

  • 6-8 jaj kurzych2 ogórki konserwowe
  • 5-8 dkg szynki wędzonej
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • 2-3 czubate łyżki listków natki pietruszki i koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do panierowania: 1-2 łyżki tartej bułki + 2 łyżki ziaren sezamu
  • do smażenia: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki oleju
  • do przybrania: kilka liści sałaty zwykłej, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków ogórka, kilka gałązek zieleniny...

Podobne przepisy do Jajka faszerowane Pyzy