Jesienna zapiekanka ziemniaczono – grzyb

Reklama

Opis przygotowania

Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę. Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C

Składniki

  • 1 kg ziemniaków0,50 kg świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (tu maślaki)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1,5 szkl dobrej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz mielony
  • 20 dag żółtego sera

Podobne przepisy do Jesienna zapiekanka ziemniaczono – grzyb