Jogurtowe z jagodami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywno,dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy.Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać,połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia,na koniec dodać olej i delikatnie połączyć .Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy w temp 170st około 25-30min.

Pianka jogurtowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Jogurt ubić z zimną galaretką i delikatnie połączyć z ubitą śmietanką, na koniec ostrożnie wymieszać z jagodami. Zimne ciasto przekroić na dwa placki na dolny wylać gęstniejącą masę i przykryć drugim,schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto:1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 300ml śmietany 30%
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka jagód
  • 1/2 litra jogurtu o smaku owoców leśnych
  • cukier puder

Podobne przepisy do Jogurtowe z jagodami