Kaczka z wędzarni

Reklama

Opis przygotowania

Zagotować wodę z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, wymieszać z solą i wystudzić do zimnej marynaty włożyć mięso kaczki( w całości), przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, delikatnie osuszyć i dokładnie natrzeć z ziołami, zaczepić za kuperki i wędzić dość długo w ciepłym dymie. Podawać na zimno z dodatkiem chrzanu. Oczywiście w towarzystwie kaczki możemy uwędzić szyneczkę lub kurczaka, wcześniej marynować mięso w tej samej marynacie co kaczkę.

Składniki

  • Kaczka średniej wielkości około 2kg (moja dzika)Marynata:
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2 litry wody przegotowanej
  • Przyprawa ziołowa:
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca

Podobne przepisy do Kaczka z wędzarni