Kakaowo kokosowy przekładaniec

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt kakaowe:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier a następnie po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i kakao.
Ciasto wylać do formy (25×28). Piec około 20 minut w temp. 180st.C.
Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.

Biszkopt kokosowy:
Ubić podobnie jak biszkopt kakaowy. A zamiast kakao dodać kokos. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.

Masa:
Galaretkę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia a następnie posiekać.
Ananasy odsączyć i drobno pokroić. Sok uzupełnić wodą tak aby powstało 500ml płynu. Z tego odlać pół szklanki i roztrzepać w nim budyń. Pozostały sok zagotować i wlać do niego mieszankę budyniową. Powstały budyń ostudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę. Do gotowej masy dodać posiekane ananasy i galaretkę i delikatnie wymieszać.

Sposób przełożenia:
Biszkopt kakaowy>>połowa masy>>biszkopt kokosowy>> druga połowa masy>drugi biszkopt kakaowy. Wierzch polać polewą czekoladową.

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • Masa:
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 kostka masła

Podobne przepisy do Kakaowo kokosowy przekładaniec