Kanie w kwaśnej zalewie

Reklama

Opis przygotowania

Kapelusze czubajek oczyścić . Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut – odstawić do ostygnięcia i przecedzić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części .Panierować lekko w mące z obu stron . Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać aby przestygły. Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy. Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki. Można zapasteryzować jeśli mają dłużej postać. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe [boczniaki, muchomory czerwonawe] byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej, panierka jest wtedy grubsza.

Składniki

  • 20 sztuk kapeluszy kań1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia - sporo , grzyby chłoną
  • po 1 łyżce pieprzu mielonego i soli
  • 2-3 cebule
  • ZALEWA:
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 4 szkl. wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka sztuk liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego

Podobne przepisy do Kanie w kwaśnej zalewie