Kapuściana przekładanka

Reklama

Opis przygotowania

Do miski włóż mięso,dodaj jajko,bułkę,cebulkę.sól,pieprz i majeranek,olej i dokładnie wymieszaj i wyrób masę.

Z kapusty usuń zewnętrzne liście,umyj ją i osusz. Główkę przekrój na ćwiartki a część liści usuń a między pozostałe nałóż farszu.Żeby się nie nie rozpadła pnij je szpilkami od szaszłyków.

Włóż przekładankę do garnka,zalej bulionem i duś ok 40 min. na małym ogniu,pod koniec dodaj śmietanę.

Uduszona kapustę wyłóż na półmisek,posyp koperkiem lub zieloną pietruszką.

Składniki

  • 1 głowka kapusty /mała/ O,5 kg mielonego /dowolne/u mnie wieprzowe z łopatki
  • 3 cebulki dymki lub ząbki czosnku /jak kto woli/ -posiekać cebulkę i zeszklić
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól,pieprz i majeranek do smaku
  • 1/2 litra bulionu wołowego / z kostki/
  • koperek lub zielona pietruszka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Podobne przepisy do Kapuściana przekładanka