Żeberko przekroić na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tak aby było zakryte, gotować ok. 30 min.. Następnie dodać posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować następne 15-20 min.. Żeberka wyjąć, obrać mięso od kości i posiekane włożyć z powrotem do kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą w drugim garnuszku, tylko tyle aby były przykryte, ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto posiekaną cebulkę, dodać mąkę, rozmieszać, wlać nieco wywaru z żeberek i kapusty, przelać do garnka z nimi. Dodać ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dosypać lubczyk, doprawić pieprzem i ew. solą (ostrożnie bo żeberka i kapusta były słone), gotować 5-8 min.. Przed podaniem zupa powinna postać ok. 30 min. aby smaki dobrze się przegryzły.