Kapusniak z zeberkami marynowanymi

Reklama

Opis przygotowania

Zeberka kroimy w kawalki,wkladamy do naczynia.Przygotowac zalewe z podanych skladnikow,mieso zalewamy(solimy i pieprzymy) i odstawiamy na noc do lodowki.Na nastepny dzieñ wyjac z marynaty,wkladamy do garnka zalewamy woda ok 1,5litr.Gotujemy jak bedzie woda wrzec wkladamy warzywa obrane i pokrojone w kawalki(bez ziemniakow i cebuli)dodajemy lisc laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach,1/2 kostki rosolowej, przykryc.Gotowac az beda miekkie zeberka.Nastepnie na patelni zeszklic cebule obrana i pokrojona w kawalki i dodac kiszona kapuste-odcisnieta i pokrojona w kawalki,podsmazyc(solimy i pieprzymy) i podlac woda i dusimy ok 20 min pod przykryciem.W tym czasie obrac ziemniaki ,pokroic w kawalki i dodac do zeberek,gotowac jak beda juz miekkie dodac kapuste kiszona,(jezeli bedzie zbyt malo wody mozna troche dodac)wymieszac i gotowac chwile.Sprobowac i doprawic do smaku.Taka zupa jest lepsza na nastepny dzieñ

Składniki

  • 0,7kg zeberek20dag kapusta kiszona(chyba ze ktos lubi gesciejszy)
  • 4 srednie ziemniaki
  • 2 male marchewki
  • 1 maly por
  • 1/2 seler maly
  • 1 cebula srednia
  • 1/2 kostki rosolowej
  • lisc laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach
  • sol,pieprz mielony
  • oliwa z oliwek
  • MARYNATA:
  • 1 SZKLANKA OLIWY Z OLIWEK
  • 3 LYZKI PAPRYKA MIELONA CZERWONA SLODKA

Podobne przepisy do Kapusniak z zeberkami marynowanymi