Kapusta włoska zasmażana.

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę opłukać i osuszyć.Poszatkować jak na surówkę. Zalać w garnku kapustę tak,aby ją lekko przykryła. Oprószyć cukrem i posolić. Gdy się zagotuje i puści sok odlać połowę płynu-nie wylewać..Gotować do miękkości .Cebulę obrać ,opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło.Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.Oprószyć mąką pszenną i zasmażyć.Podlewać wystudzonym wywarem z kapusty, który wcześniej odlaliśmy i mieszamy intensywnie aż z mąki i płynu powstanie gęsty sos. Dodajemy ugotowaną kapustę,oprószamy pieprzem ziołowym i solimy.Zaprawiamy octem wg.uznania, i mieszamy z pokrojonym drobno koperkiem.Zasmażamy kilka minut.Podajemy na gorąco do dań obiadowych lub możemy jeść jako samodzielne danie.

Składniki

  • * 1 mała główka kapusty włoskiej * 1 cebula
  • * szczypta cukru
  • * 5 dag masła prawdziwego
  • * 1 czubata łyżka maki pszennej
  • * sól i pieprz ziołowy
  • * 2 łyżki octu 10% lub sok z cytryny
  • * duża garść posiekanego koperku

Podobne przepisy do Kapusta włoska zasmażana.