Buraczki zasmażane.

Reklama

Opis przygotowania

Buraczki umyć,wyszorować i ugotować w łupinach na miękko, ok. godziny.Lekko wystudzone obrać i zetrzeć na średnio drobnej tarce. Cebulę obrać,opłukać i pokroić w drobna kosteczkę. Na patelni roztopić masło.Zeszklić cebulę, oprószyć mąką pszenną i zasmażyć.Włożyć starte buraczki i smażyć razem.Doprawić solą,pieprzem i octem.Można podlać małą ilością wody.Zasmażać kilka minut. Ogólnie im mniej dodatków tym buraczki są smaczniejsze. Pasują do różnych mięs,ziemniaków,ryżu itp.

Składniki

  • * porcja na 1 raz na 3 osoby: * 3 duże buraczki
  • * 1 mała cebulka
  • * 1 łyżka z małym czubem mąki pszennej
  • * 1-2 łyżki octu 10 % lub sok z cytryny
  • * sól,pieprz
  • * 5 dag masła prawdziwego

Podobne przepisy do Buraczki zasmażane.