Kluski kładzione z żółtym serem

Reklama

Opis przygotowania

Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i zostawić do podsuszenia.
Mąkę, sól około 1/2 łyżeczki i sodę mieszamy na sucho, dodajemy masło, jajka i mleko w takiej ilości by ciasto miało gęstość luźnego ciasta na makaron (wszystko robimy w misce)na koniec dodajemy starty ser i mieszamy. Gotujemy osoloną wodę i maczając łyżkę we wrzątku kładziemy na wodę malutkie kluseczki, gotujemy do 2 min od wypłynięcia.
Podajemy polane tłuszczem i dowolną sałatką.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki masła stopionego
  • mleko
  • sól
  • 15 dag żółtego sera

Podobne przepisy do Kluski kładzione z żółtym serem